10 Tρόποι για να οργανώσεις σωστά τα κοσμήματά σου! Plus care tips!

“Σπίτι σε τάξη, ζωή σε τάξη” έχει γράψει χαρακτηριστικά η απόλυτη guru της οργάνωσης και της τακτοποίησης, Marie Kondo. Ο κανόνας αυτός ταιριάζει απόλυτα και με την οργάνωση κοσμημάτων.

Μετά από πολλούς μήνες σε κατάσταση lockdown, η σχέση όλων μας με το σπίτι, τα προσωπικά μας αντικείμενα, αλλά και με το well-being έγινε αρκετά στενή. Και αυτός ήταν και ο λόγος που ως πρώτο άρθρο για αυτή τη νέα magazine στήλη, επέλεξα τη σωστή οργάνωση κοσμημάτων.

Κοσμήματα

Ας κάνουμε ένα σενάριο…

Φαντάσου να έχεις αργοπορήσει ήδη στο ραντεβού και να θέλεις απεγνωσμένα να φορέσεις το αγαπημένο σου κολιέ, το κολιέ που ολοκληρώνει το outfit σου και δίνει αυτό το κάτι extra στην εικόνα σου. “Πού να είναι άραγε;” σκέφτεσαι. Ψάχνεις, ξανά ψάχνεις, αλλά παρόλα αυτά δε μπορείς να το βρεις πουθενά.

Το best case scenario αυτής της φανταστικής εικόνας,  είναι να το βρεις μετά από αρκετή ώρα ψαχουλέματος, από δω κι από κει και είμαι σίγουρος ότι ήδη θα έχει χαλάσει το mood σου.

Το worst case scenario από την άλλη, είναι να το βρεις μεν αυτό το κολιέ που θέλεις, μπλεγμένο δε με πολλές άλλες αλυσίδες, βραχιόλια, σκουλαρίκια , δαχτυλίδια και πάει λέγοντας, μια κατάσταση κουβάρι που δε θα βοηθήσει ούτε εσένα αλλά ούτε και το κόσμημα. Και χρησιμοποιώ τη λέξη “κουβάρι” με την κυριολεκτική της σημασία.

Αυτό ακριβώς το scenario θέλω να σε κάνω να αποφύγεις με το άρθρο “οργάνωση κοσμημάτων”.

Ας ξεκινήσουμε με την οργάνωση κοσμημάτων

Λαμβάνοντας υπόψη όλα αυτά, και έπειτα από αρκετό brainstorming κατάφερα συνοψίσω 10 + 1  ιδέες για οργάνωση κοσμημάτων σωστά και πρακτικά.

Στο τέλος, θα δούμε και απλούς τρόπους να φροντίζουμε τα κοσμήματα μας γιατί η οργάνωση είναι μόνο το ένα κομμάτι της ιστορίας. Σκέψου απλά να έχεις όλα τα NBROS σου όμορφα τακτοποιημένα, σωστά οργανωμένα, καθαρά και φροντισμένα!

1. First things first… declutter

Ίσως αυτό να είναι και το πιο σημαντικό βήμα. Το declutter περικλείει μέσα του όλη την έννοια του ξεκαθαρίσματος.
Για να γίνει σωστά η οργάνωση κοσμημάτων θα πρέπει πρωτίστως να γίνει ένα καλό ξεκαθάρισμα που θα σου διώξει αυτά που πλέον δεν σου κάνουν ή δεν σου είναι χρήσιμα και θα σε αφήσει με όλα αυτά που χρειάζεσαι πραγματικά. Μειώνει σημαντικά τον όγκο των πραγμάτων που πρέπει να οργανώσεις στο τέλος και σου δημιουργεί σίγουρα την εικόνα ότι έχεις κάνει ήδη μια αλλαγή.

Ξέρω ότι είναι μια διαδικασία δύσκολη και χρονοβόρα αλλά σκέψου ότι θα εξοικονομήσεις πολύ χώρο, που είναι πραγματικά απαραίτητος, για τα νέα σου αποκτήματα. Όσο για τα παλιά, μη σκεφτείς να τα πετάξεις.
Χάρισε τους ζωή μέσα από ανθρώπους που τα θέλουν ή τα έχουν περισσότερη ανάγκη!

2. Ομαδοποίηση και κατηγοριοποίηση κοσμημάτων

Βήμα εξίσου σημαντικό – να βλέπεις τα κοσμήματά σου ανά κατηγορία. Όλα σου τα κολιέ μαζί, τα βραχιόλια μαζί, τα σκουλαρίκια μαζί. Αυτό θα σε βοηθήσει σε δύο περιπτώσεις:

  • θα ψάχνεις πιο συγκεκριμένα να βρεις αυτό που θέλεις
  • δε θα έχεις μπερδέματα και χρησιμοποιώ και αυτή τη λέξη με την κυριολεκτική της σημασία

Επίσης μπορείς να χωρίσεις τα κοσμήματά σου και ανά κατηγορία αλλά και ανά χρώμα και υλικό.

3. Ομαδοποίηση κοσμημάτων ανάλογα με το πως τα φοράς

Επίσης, η οργάνωση κοσμημάτων που μπορείς να κάνεις είναι με τον τρόπο που τα φοράς συνήθως. Αυτός βασικά είναι ένας τρόπος που θα σε βοηθήσει κυρίως με τα daily-wear κοσμήματά σου. Μπορίεςνα δημιουργήσεις σετ, να κάνεις δηλαδή ένα έξυπνο matching με τα κοσμήματα αυτά που ταιριάζουν τέλεια μαζί και ολοκληρώνουν το ένα το άλλο!

Κοσμήματα-Set
Κοσμήματα-Set

4. Οργάνωση κοσμημάτων σε μπιζουτιέρες

Εδώ σου προτείνω κάτι που είναι αρκετά σύνηθες, elegant, chic και δημιουργεί την αίσθηση του κοσμηματοπωλείου στον χώρο σου. Οι μπιζουτιέρες είναι μια εύκολη λύση για να γίνει σωστή οργάνωση, καθώς ομαδοποιούν τέλεια τα κοσμήματα και είναι εύκολες τόσο στην εύρεση όσο και στη χρήση. Όσο για τις μπιζουτιέρες, μπορείς να τις βρεις σε τεράστια ποικιλία σε σχέδια, ανάλογα με αυτό που σε εξυπηρετεί καλύτερα!

Μπιζουτιέρες-Κοσμήματά

5. Δημιουργία ενός display κοσμημάτων

Το display είναι η προβολή των κοσμημάτων σε ένα χώρο που εσύ επιλέγεις. Θα σε βοηθήσει να βλέπεις τα κοσμήματα που θέλεις και κατ’ επέκταση  να τα βρίσκεις εύκολα. Ξεχώρισε τα κοσμήματα που είναι ήδη σε ομάδες και ανά κατηγορία και κάνε με αυτά ένα display με βασικό κανόνα ότι θα κάνεις rotation ανά κάποιο χρονικό διάστημα. Plus το ότι είναι πραγματικά μια εξαιρετικά elegant λύση!

Display-Κοσμήματά

6. Δημιουργία ενός art-wall με βασικό θέμα το κόσμημα

Εκτός από οργανωμένα κοσμήματα, θα πετύχεις και ένα άκρως artistic αποτέλεσμα στον χώρο σου. Αν το κόσμημα κατά πολλούς θεωρείται τέχνη, μήπως τότε θα έπρεπε να αντιμετωπίζεται όπως ακριβώς και η ίδια η τέχνη, με θαυμασμό δηλαδή και με προσοχή σαν τον πιο ακριβό πίνακα;

Κοσμάματά-Art-Wall

7. Οργάνωση κοσμημάτων σε πουγκάκια

Βασικό hint – διατήρησε τα πουγκάκια που συνοδεύουν το κόσμημά σου και βρες όσα περισσότερα μπορείς αφιερώνοντας το καθένα σε ένα και μόνο ένα κόσμημα. Έτσι, θα αποφύγεις αποχρωματισμούς, γρατζουνιές και γενικότερα οποιαδήποτε φθορά, κάθε είδους.

Κοσμήματά-Πουγκάκια

8. Diy κατασκευές και άσε τη φαντασία σου να οργιάσει

Χρησιμοποίησε ξύλινα κάδρα, ντύσε τα με κάποιο βαρύ ύφασμα όπως καραβόπανο και λινάτσα και καρφίτσωσε πάνω τους ό,τι θες. Ποιος είπε ότι η οργάνωση κοσμημάτων είναι βαρετή; Είναι μια διαδικασία που ναι μεν παίρνει χρόνο, αλλά σε συνδυασμό με την φαντασία, που είναι αστείρευτη, δημιουργούν τα πιο fun αποτελέσματα!

Diy
Diy

9. Tip οργάνωσης για χοντρά statement κολιέ,  βραχιόλια και δαχτυλίδια

Τακτοποίησε αυτές τις κατηγορίες των κοσμημάτων σε διάφανα ή γυάλινα κουτιά. Έτσι, θα μπορείς να ξέρεις τι ακριβώς περιέχει το κάθε κουτί με μια ματιά. Σε γενικές γραμμές, τα κουτιά είναι life savors!

10. Δημιούργησε θήκες και χώρισε ανά ομάδα τα κοσμήματα σου

Βάλε όλα τα δαχτυλίδια μαζί, όλα τα βραχιόλια μαζί, όλα τα κολιέ μαζί και αποθήκευσέ τα με τέτοιο τρόπο που αφενός να μπορείς να τα δεις και αφετέρου να ξέρεις πού ακριβώς βρίσκονται! Trust me, θα σου λύσει τα χέρια.

Συμβουλή για την οργάνωση κοσμημάτων στις διακοπές

Θα σου δώσω μια βασική συμβουλή για τα ταξίδια και τις διακοπές σου – προσπάθησε να μην υπερβάλλεις στον όγκο τον κοσμημάτων που θα πάρεις μαζί σου. Less is always more! Φτιάξε τα look σου και αντίστοιχα σέταρε κοσμήματα που απλά είναι passepartout!

Κόσμημα

Φροντίδα κοσμημάτων

Σίγουρα στις περιπτώσεις των faux κοσμημάτων πρέπει να γνωρίζεις ότι η φθορά είναι κάτι αναπόφευκτο, ακόμη κι αν οι πρώτες ύλες είναι οι καλύτερες δυνατές.

Η φθορά είναι ένα σενάριο που πρέπει να υπάρχει στο μυαλό μας. Παρόλα αυτά υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε, έτσι ώστε να διατηρήσουμε όσο περισσότερο στον χρόνο γίνεται αναλλοίωτα τα κοσμήματά μας.

Care

Τip #1:

Καλό είναι να βγάζεις τα κοσμήματά σου κατά τη διάρκεια του ύπνου. Ο ιδρώτας αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες αλλοίωσης στην επιφάνεια των μετάλλων.

Τip #2:

Προσπάθησε να αποφεύγεις την επαφή με το νερό και με διάφορα αλλιώτικα για τα κοσμήματα προϊόντα όπως κρέμες σώματος, αντηλιακές κρέμες, αρώματα.

Τip #3:

Το θαλασσινό νερό όπως και το νερό της πισίνας σε συνδυασμό με το αντηλιακό είναι killing combination για τα κοσμήματά σου. Πρώτον, φτιάξε το καλοκαιρινό σου σετ με τα κοσμήματα που θέλεις και ευχαριστήσου τα όσο περισσότερο μπορείς χωρίς να σε νοιάζει αν θα είναι okay και τον χειμώνα. Δεύτερον, βγάλε τα κάθε φορά που θα βουτάς ή θα βάζεις αντηλιακό. Βέβαια, πίστεψέ με, το beachwear outfit σου θα δείξει τέλειο με τα κατάλληλα κοσμήματα. Αλλά.. it’s your choice to make.

Τip #4:

Tip βασικό που ξεκινά ήδη από την αγορά του κοσμήματος. Προσπάθησε να χωρίζεις τα κοσμήματα σου με τέτοιο τρόπο που το ένα δε θα έρχεται σε επαφή με το άλλο. Εξού και τα πουγκάκια που σώζουν τη ζωή των κοσμημάτων σου!

Tip #5:

Καθάρισε τα κοσμήματά σου. Ειδικά για μέταλλα όπως ο χαλκός και ο ορείχαλκος ο καθαρισμός γίνεται με ειδικές κρέμες που πωλούνται στο εμπόριο. Ειδάλλως υπάρχουν και πιο πατροπαράδοτοι τρόποι αλλά θα προτιμούσα να αφήσω την επιλογή πάνω σου.

Κοσμήματα NBROS

Στην NBROS χρησιμοποιείται μια ποικιλία πρώτων υλών που σίγουρα θα κάνουν το κόσμημά σου να έχει τη μεγαλύτερη δυνατή αντοχή στο χρόνο. Δίνεται μεγάλη βαρύτητα στη ποιοτική κατασκευή του κοσμήματος, καθώς αυτό αντιμετωπίζεται περισσότερο σαν τέχνη και λιγότερο σαν απλό αξεσουάρ.

Θα βρεις λοιπόν μια μεγάλη γκάμα υλικών όπως stainless steel , ασήμι 925 , ορείχαλκο επίχρυσο και επάργυρο, πέρλα καλλιέργειας και φυσικά κοχύλια.

That was a wrap!

See you next time!


Follow us on:
Facebook | Instagram

Με ετικέτα: ,