Οκτώβριος – Μήνας πρόληψης και ενημέρωσης κατά του καρκίνου του μαστού

Στηρίζουμε τις γυναίκες/μαχήτριες του καρκίνου του μαστού με το 30% των εσόδων από τις πωλήσεις 15.10-17.10

Ο Οκτώβριος είναι ένας μήνας αφιερωμένος στις γυναίκες της ζωής μας, στις μαχήτριες που καταφέρνουν να νικήσουν τα πάντα, που κάνουν τα αδύνατα να μοιάζουν δυνατά, που δεν πέφτουν σχεδόν ποτέ, που σηκώνουν το κεφάλι ψηλά και προχωρούν!

καρκίνος του μαστού

Ο μήνας αυτός στοχεύει στη μεγαλύτερη ενημέρωση, αλλά και ευαισθητοποίηση των γυναικών για τον καρκίνο του μαστού. Μια κακοήθης ασθένεια που ειδικά τα τελευταία χρόνια έχει ταλανίσει πολλά εκατομμύρια γυναίκες ανά τον κόσμο.

Ας ρίξουμε μια ματιά στα Επιστημονικά Δεδομένα

Υπολογίζεται ότι σε παγκόσμιο επίπεδο, σχεδόν 1,5 εκατομμύριο γυναίκες διαγιγνώσκονται ετησίως με καρκίνο του μαστού. Ενώ παράλληλα, στις ανεπτυγμένες κοινωνίες υπολογίζεται ότι 1 στις 8 γυναίκες θα εμφανίσουν τη νόσο κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Στη χώρα μας, τέλος, περίπου 6,000 γυναίκες τον χρόνο εμφανίζουν κακοήθεια στο μαστό.

Οι αριθμοί αυτοί θα μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε πλήρως την έκταση, αλλά και τη βαρύτητα του θέματος αυτού, δεδομένου ότι ο καρκίνος του μαστού είναι ίσως μια από τις συχνότερες μορφές καρκίνου.

Σύμφωνα με την επιστημονική κοινότητα, η διάγνωση της νόσου σε αρχικό στάδιο οδηγεί σε ποσοστά ίασης περίπου 95% – 97%. Αυτός είναι και ο λόγος, που η σωστή ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση οδηγούν σε μια έγκαιρη διάγνωση που μπορεί να είναι σωτήρια.

καρκίνος του μαστού

Κάθε Οκτώβριο λοιπόν, η εκστρατεία κατά του καρκίνου του μαστού συνοψίζεται στα εξής: ευαισθητοποίηση, πρόληψη, αυτοεξέταση, μαστογραφία.

NBROS Jewels και γυναίκες

Αξίζει και πρέπει να αναλογιστούμε πόσο σημαντικές είναι οι γυναίκες γύρω μας. Από τις μαμάδες μας μέχρι τις κολλητές μας φίλες. Γυναίκες που μπορούν να εγείρουν μόνο τον θαυμασμό και τη δύναμη.

Για εμάς στην NBROS Jewels, οι γυναίκες είναι σημαντικές. Είναι πηγή έμπνευσης και δύναμης. Όλα μας τα προϊόντα παίρνουν όντως μορφή και αποκτούν μια ιστορία κάθε φορά που τα επιλέγει κάποια από εσάς. Αυτός είναι και ο λόγος που αυτόν τον μήνα θέλαμε να σταθούμε δίπλα σας όπως αντίστοιχα στέκεστε εσείς δίπλα μας για τόσα χρόνια. Διότι η σχέση που έχουμε δημιουργήσει είναι αληθινή και όμορφη.

Αποφασίσαμε, λοιπόν, να στηρίξουμε έμπρακτα τις γυναίκες που αντιμετώπισαν ή αντιμετωπίζουν την νόσο του καρκίνου του μαστού προσφέροντας το 30% των συνολικών εσόδων από τις πωλήσεις κοσμημάτων που θα πραγματοποιηθούν από την Παρασκευή 15 Οκτωβρίου έως και την Κυριακή 17 Οκτωβρίου στον Πανελλήνιο Σύλλογο Γυναικών Με Καρκίνο Του Μαστού, Άλμα Ζωής.

Προσωπικές Εμπειρίες – Συζήτηση με την Ελευθερία

Η Ελευθερία είναι μια γυναίκα που με την σωστή πρόληψη κατάφερε να αποφύγει το χειρότερο σενάριο. Παρόλα αυτά, όπως περιγράφει και η ίδια, ο αγώνας είναι αρκετά δύσκολος και δημιουργεί φόβο και αγωνία. Η ίδια τονίζει πάντα τη θετική πλευρά των πραγμάτων και τη μεγάλη σημασία της ευαισθητοποίησης των γυναικών.

καρκίνος του μαστού ψυχολογία

Αποφασίσαμε λοιπόν να κάνουμε αυτή τη μικρή συνέντευξη με την ίδια από την οποία θα αντλήσουμε σίγουρα όλοι τη δύναμη που χρειαζόμαστε.

1. Ποιά ήταν η σχέση σου με τις εξετάσεις του μαστού; Είχες κάνει ξανά στο παρελθόν;

“Μπορεί να είμαι πάρα πολύ τυπική σε όλες τις εξετάσεις μου αλλά όπως και οι περισσότερες γυναίκες είχα στο μυαλό μου ότι η μαστογραφία είναι κάτι “προαιρετικό” για μετά τα 40 και αν προκύψει ένδειξη… και όλοι αυτοί οι μύθοι που επικρατούν… Οπότε όχι. Δεν είχα κάνει πέρα από τις ετήσιες εξετάσεις, μέχρι που η γυναικολόγος μου το πρότεινε σαν ένδειξη αναφοράς. Δεδομένης της καραντίνας τότε, ήθελα να το καθυστερήσω όσο περισσότερο μπορούσα, αλλά η Άννα, η γιατρός μου, επέμενε πολύ. Οπότε είπα ας το κάνω.‘’

2. Πώς βίωσες αυτή την εμπειρία;

‘’Τέλος Οκτωβρίου, αργά το απόγευμα και έξω να βρέχει πήρα τα αποτελέσματα της μαστογραφίας από το διαγνωστικό και μπήκα στο αμάξι να τα διαβάσω.

Κενό… Πρέπει να ήμουν ακίνητη με το βλέμμα στο κενό για κάποια λεπτά. Ξαφνικά ένιωσα να βουρκώνω και τα χέρια μου να τρέμουν. ‘’Ελα συγκεντρώσου, είπα, δεν είσαι γιατρός. ‘’

Αμέσως πήρα τηλέφωνο τη γιατρό μου, υποθέτοντας ότι όλα θα είναι καλά και ότι η δική μου διάγνωση θα ήταν η σωστή. Βέβαια η γιατρός μου είχε άλλη άποψη από εμένα. Μου πρότεινε κατευθείαν ψυχραιμία λέγοντας μου ότι έχω μεγάλο δρόμο μπροστά μου.

Τότε ήρθε το ένστικτο της επιβίωσης, αυτό που σου φωνάζει ότι πρέπει να τα καταφέρεις παράλληλα όμως ήρθε και ο φόβος. Και το μυαλό σου παίζει παιχνίδια – δε μαζεύεται εύκολα. Τα βήματα είναι απλά να παραμένεις ψύχραιμος και κάνεις ακριβώς τις εξετάσεις που θα σου προτείνει ο εξειδικευμένος γιατρός και λέγοντας εξειδικευμένο γιατρό αναφέρομαι στον μαστολόγο.

Ύστερα ακολούθησαν οι εξετάσεις. Πολλές εξετάσεις, πολλή αναμονή και μια πάλη με τον χρόνο. Όλα έπρεπε να γίνουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Παραμονή Χριστουγέννων, εν μέσω καραντίνας, έγινε η βιοψία. Μέσα Ιανουαρίου βγήκαν τα αποτελέσματα. Οπότε και έτρεξα στον γιατρό μου. Ευτυχώς όλα πήγαν καλά. Μια λάθος απεικόνιση και μια σπάνια περίπτωση… αυτά ήταν ότι κατάφερα να συγκρατήσω από τα λόγια του γιατρού μου.

Στη διάρκεια αυτών των δύο μηνών κοίταξα μέσα μου, ξεκαθάρισα τους λογαριασμούς με τον εαυτό μου και υποσχέθηκα να με προσέχω παραπάνω. Νευρίασα με εμένα που αμελούσα τις εξετάσεις του μαστού για χρόνια γιατί πράγματι η πρόληψη είναι το παν, η πρόληψη δεν έχει ηλικία και βασιζόμαστε μόνο σε αυτή για να καταφέρουμε να νικήσουμε αυτή τη κακοήθη νόσο. Στο τέλος, μόνο ευγνώμων μπορώ να αισθάνομαι για αυτό το ταξίδι. Όχι από έπαρση επειδή η έκβαση ήταν θετική, αλλά επειδή πήρα το μεγαλύτερο μάθημα της ζωής μου! ‘’

3. Τι θα ήθελες να πεις στις γυναίκες που το αντιμετωπίζουν;

‘’ Να μην φοβούνται. Δεν το λέω εκ του ασφαλούς. Το λέω γιατί ο φόβος τρέφει αυτή την αρρώστια και σκοτώνει την ψυχή μας. Χωρίς ψυχή πώς να παλέψεις;‘’

4. Η πρόληψη, ο έλεγχος, η γνώση είναι το παν;

‘’Η πρώτη φράση του γιατρού μου ήταν αυτή ‘’ ό,τι κι αν είναι, ήρθες νωρίς! Θα γίνεις καλά ακόμα και στο χειρότερο σενάριο ‘’. Και αυτή είναι και η αλήθεια.

Τα τελευταία χρόνια υπάρχουν όλο και περισσότερες καμπάνιες και εκστρατείες που συμβάλλουν στην ευαισθητοποίηση για τον καρκίνο του μαστού, οπότε έχουμε να μάθουμε πολλά και να αλλάξουμε πολύ! Προληπτικός έλεγχος, λοιπόν, αυτοεξέταση στο σώμα μας και οπωσδήποτε εξειδικευμένοι γιατροί. Αυτά είναι τα όπλα μας! Και είναι πολύ αποτελεσματικά.‘’

Ελευθερία, ευχαριστούμε πολύ!

Κορίτσια να θυμάστε… Μείνετε δυνατές! Τίποτα δεν είναι δυνατότερο από εσάς!

NBROS Team

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *